Η Παιδαγωγική Αξιοποίηση της Διαδραστικής Τηλεδιάσκεψης στο...

Tο Πανεπιστήμιο Κρήτης εγκαινιάζει φέτος το θεσμό «Ημέρες...

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου...

Έναν εξαίρετο ρεθυμνιώτη ιεράρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλία,...

Mουσείο Αρβελέρ- εγκαίνια

683
611
610
89
84
95

ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ - ΑΡΒΕΛΕΡ

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή αναγόρευσης της εξέχουσας πανεπιστημιακής προσωπικότητας, ειδικά στον τομέα της Βυζαντινολογίας, και πρύτανεως του πανεπιστημίου της Σορβόννης, Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, σε επίτιμο διδάκτορα του παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η αναγόρευση της τιμωμένης έγινε από την αναπληρώτρια πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγήτρια Ελένη Παπαδάκη. «Το Πανεπιστήμιο τιμά σήμερα την επιστήμονα που μελέτησε βαθιά την ιστορία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου, τον έκανε γνωστό στην Ευρώπη, βοηθώντας παράλληλα να δούμε κι εμείς οι Έλληνες αυτό το κομμάτι στης ιστορίας μας με τρόπο διαφορετικό, μακριά από προκαταλήψεις», τόνισε η ίδια.

Η κα Γλύκατζη Αρβελέρ στην ομιλία της ανέφερε ότι η ημερομηνία της αναγόρευσής της (29 Μαΐου) συμπίπτει με την ημερομηνία της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Η ίδια υποστήριξε, όπως άλλωστε είχε πει και παλιότερα, ότι η πτώση της Πόλης μαζί με την μικρασιατική καταστροφή ήταν οι δυο μεγάλες καταστροφές που έζησε ο ελληνικός λαός και το ελληνικό έθνος. «Το ότι τώρα δεν διδάσκουν όπως πρέπει το Βυζάντιο στα σχολεία, είναι επειδή οι Έλληνες δεν ελευθέρωσαν την κοιτίδα του γένους, την Πόλη. Και όπως λέει ο Κοράης ‘οι έλληνες με το να θεωρούν τον εαυτό τους απόγονο του Μιλτιάδη και του Θεμιστοκλή δεν θεώρησαν ποτέ τον εαυτό τους σκλάβο αλλά πάντα αιχμάλωτο’. Τώρα πια δεν είμαστε αιχμάλωτοι, αλλά να θυμόμαστε πότε πότε ότι είναι καιρός να μαθαίνουμε το Βυζάντιο, το οποίο το κλείσαμε σε παρένθεση», είπε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της.
«Αποποιηθήκαμε το αυτοκρατορικό του Ρωμιού και βάλαμε το Έλλην για να θεωρήσουμε ότι είμαστε απόγονοι του Περικλή και ξεχάσαμε ότι χίλια χρόνια αυτοκρατορίας μας έδωσε ορθοδοξία και γλώσσα νεοελληνική, άρα μας έδωσε αυτό που είμαστε», συμπλήρωσε.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι φέτος κλείνουν 150 χρόνια από τη γέννηση του Βενιζέλου και 100 χρόνια από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο που σημάδεψαν, όπως είπε, την Ευρώπη.
Μια σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου της τιμώμενης έκανε ο Επίκουρος Καθηγητής Κωνσταντίνος Καρράς, υπογραμμίζοντας πως υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος τμήματος Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και η πρώτη πρύτανης του ίδιοι πανεπιστημίου στην 700 ετών ιστορία του.

Τόνισε, δε, τη δράση της στην ΕΠΟΝ ενάντια στον κατακτητή, με την τιμώμενη να παρεμβαίνει στο σημείο αυτό για να σχολιάσει δηκτικά το γεγονός ότι το Δίστομο ψηφίζει σήμερα Χρυσή Αυγή και να λάβει θερμό χειροκρότημα.

Η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε., Ελένη Βασιλάκη αναφέρθηκε επίσης στη δράση της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, καλωσορίζοντας την πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
«Η κα Αρβελέρ ήταν η πρόεδρος της πρώτης επιτροπής για την αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Κρήτης οπότε η επιτίμια της έρχεται ακριβώς να δείξει τη μεγάλη σημασία που είχε η τότε αξιολόγηση στο πανεπιστήμιο που αξιολογήθηκε ξανά και βρέθηκε να έχει από τις καλύτερες αξιολογήσεις διεθνώς. Η παρουσία της εδώ δηλώνει την αγάπη της για το Ρέθυμνο, άλλωστε συλλογή της εκτίθεται στο κέντρο της πόλης, στο κτήριο που με γενναιοδωρία παραχώρησε ο δήμος δίπλα στο Σπίτι του Πολισμού. Θεωρούμε πλέον ότι έχουμε μια ακαδημαϊκό κοντά μας και η ίδια το εισπράττει αυτό», είπε χαρακτηστικά ο Κοσμήτοραςς της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Αντώνης Χουρδάκης.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΧΑΡΤΗΣ

ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Επικοινωνήστε με τον διαχειριστή του Δικτυακού Τόπου

kleisarx@cc.uoc.gr

ΔΑΣΤΑ

ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Επικοινωνία

Διεύθυνση Τμήματος

Πανεπιστήμιο Κρήτης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, 74100 ΡΕΘYΜΝΟ

Επικοινωνία

Τηλέφωνα Γραμματείας: 2831077594, 2831077595, 2831077634

Fax: 2831077596
e-mail: gramptde@edc.uoc.gr

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.